How to treat toothache

Diş ağrısı herkesin hayatının belli dönemleri yaşadığı dayanması zor ve eziyetli bir ağrıdır. Çoğunlukla zonklayan, geniş bölgelere yayılan ve artarak devam eden bir ağrı olan diş ağrısı oldukça uzun süreler rahatsızlık verebilir, hayat kalitesini oldukça düşürebilir.
Diş ağrısı genellikle dişte oluşmuş/ oluşacak sorunların öncüsü olarak bize haber veren bir sinyaldir. Ağrının yeri ve niteliğine göre farklı yorumlar yapabilir, fakat bir darbe ya da kırık yok ise derinleşmeye başlamış ve diş köklerine ulaşarak diş sinirlerini uyaran çürükler ağrının yaygın nedenlerindendir. Diş etlerinde ya da diş merkezindeki iltihaplar ve apselerde ağrı sebebidir. Bu tarz sebeplerden kaynaklanan ağrılar uzun süreli, şiddetli ve artan niteliktedir. Bu çeşit ağrılar bekletilmeden diş hekimi ile görüşülerek tedavi edilmelidir.

Ancak bundan önce elbette ağrı anında bu ağrıyı dindirmek için yapılabilecekler değerlendirilmelidir. Çünkü diş ağrısı genellikle gece geç saatlerde artış göstermekte ve hekim desteği almak zor olmaktadır. Gece gerçekleşen hormonal değişiklikler damaların genişlemesi ile ağrının şiddetlenmesine yol açmaktadır. Ağrıyı dindirerek günü rahat geçirmek önemli olsa da, gecikmeden doktora başvurmak önemlidir. Diş ağrısı ciddi çürükler ve iltihapların belirtisi olabilir. Geciktirilirse kanal tedavisi, diş kaybı ve implant gibi daha zorlu çözümlere yönelmek gerekebilir.

Diş ağrınız iltihap ya da apseden kaynaklıysa bu ağrıyı evde hafifletmek için tuzlu su kullanabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz atıp ağzınızı üç dört defa çalkalarsanız sonuçta suyun içindeki tuz ağız içi iltihapları bir miktar dindirerek ağız içini steril hale getirecek, böylece daha az ağrı çekeceksiniz. Bunu günde birkaç kez tekrarlayarak doktora gidene kadar iltihabı dizginleyebilirsiniz.

Dişinizin ağrıdığı bölgede diş etleri, yanak veya çenede bir şişkinlik varsa soğuk kompres uygulayarak ağrınızı azaltabilirsiniz. Soğuk şişlikleri indirmekte ve iltihabın yayılmasını önlemekte sizin için önemli bir yardımcı olacaktır.

Eğer çok şiddetli ve dizginlenemez bir ağrınız varsa diş ağrısı için kullanabileceğiniz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Reçetesiz ağrı kesicileri kullanma talimatlarına dikkat edecek olursanız ağrınız geçecektir. Unutulmamalıdır ki ağrı kesiciler tedavi edici değildir, ağrınızı geçici olarak azaltırlar. Bu yüzden mutlaka tedavi için doktora başvurulmalıdır.

Ağrı kesici kullanmaktan çekiniyorsanız karanfil yağını deneyebilirsiniz. Karanfil yağı doğal anestezikler içeren bir sıvıdır. Dolayısıyla ağrıyan bölge ve yakın çevresine temiz bir pamuğa damlattığınız karanfil yağını sürerseniz acı hissi dinecektir. Tadı pek de hoş olmayan karanfil yağını eğer farklı tatlardan hoşlanmıyorsanız denemek istemeyebilirsiniz.

İltihaplı bir ağrıya tuzlu suya alternatif olarak kekik de kullanılabilir. Kekik antibakteriyel bir sıvı ortaya çıkaran bir sıvı ortaya çıkaran bir ürün olduğundan taze kekiği biraz ezerek bir bardak suda iyice kaynatıp bekletin, soğuduğunda gargara yaparak iltihabı ve ağrıyı dindirebilirsiniz.

Diş ağrısı hassasiyet kaynaklı da olabilir. Bu çeşit bir ağrıyı dindirmek için fazla sıcak ve soğuk yiyecekler tüketmekten kaçının. Kabuklu gıdaları dişinizle kurmayın. Sert gıdalar tüketmekten, çiğnemesi zor şeyler yemekten kaçının. Şekerli şeyler yememeye, sert şekerleri dişlerinizle kurarak tüketmemeye çalışın. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.

Diş Ağrısında Yapılmaması Gerekenler:

Diş ağrınız varsa belli davranışlar ağrınızı daha kötü hale getirebilir, tedavinizi aksatabilir. Bunlardan mutlaka kaçınmak gerekir.

Diş ağrısını dindirmek için alkol kullanılmamalıdır. Birçok alkollü içecek asidiktir ve dişlerinize zarar verebilir. Ayrıca herhangi bir tedavi durumunda anestezik ve diğer amaçlarla kullanılacak ilaçları almanıza engel olabilir.
Şişlik veya iltihaplı bölgeyi ovuşturmayın, masaj yapmayanız. Böyle bir hareket kısa süreliğine rahatlamanızı sağlayabilir çünkü iltihabı yayacaktır. Ancak zamanla iltihabın yayılması başka bölgelerin de rahatsızlanması ve ağrıması ile sonuçlanır.
Diş ve ağız bakımınızdan vazgeçmeyin. Ağrı ne kadar şiddetli olursa olsun, sebep fark etmeksizin diş fırçalamak ve diş ipi temizliği sağlayarak durumun kötüleşmesini engeller. Mümkün olduğunca ağız bakımını sürdürün.

Diş hekiminizle yapacağınız görüşmeyi geciktirmeyin. Unutmayın ne kadar geç giderseniz o denli büyük bir sorunla karşılaşırsınız.

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up