Gingivitis

Diş eti ile ilgili sorunlar toplumda sık rastlanan problemlerdendir. Ağız, diş ve diş eti sağlığının hayat kalitesiyle ilgili oldukça önemli bileşenler olduğu düşünüldüğünde iltihap ve kanama ile ilgili durumlar oldukça rahatsız edici ve acı verici olabilir. Diş iltihabı çeşitli biçimlerde oluşabilir ve bambaşka türleri ile sizi rahatsız edebilir.

Gingivitis olarak isimlendirilen diş eti iltihabının önemli birkaç sebebi vardır. Bunlardan ilki temizliktir. Birçok insan diş fırçalama süreçlerini özensiz şekilde takip eder. Sıklıkla fırçalamaz v e de ağız içi temizliği sağlayamamış olur. Bu iltihabın önemli etkenlerindendir. Diş ipi kullanmamak da iltihaplanma oluşmasında oldukça önemlidir. Diş fırçası dişin arasını ve diş eti ile temastaki bölgelerini temizlemek için en verimli yöntem değildir. Dolayısıyla da diş ipi kullanarak temizlik yapmak oldukça önemlidir. Yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan vitamin ve mineral eksiklikleri de iltihaplanmaya yol açarlar. Belli başlı hastalıklar ve sigara, tütün ürünü kullanımı da diş eti iltihabının sebeplerindendir.

Peki Diş Eti İltihabı Nedir?

Bahsettiğimiz sebeplerle ağız florasında oluşan bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan apse, şişlik, kanama ve hassasiyet ile seyreden ağrılı durumlar iltihaplanmadır. İltihaplanmaların en önemli belirtisi ağrılı çiğneme ve konuşma, ağız kokusu ve şişliktir. Bunun dışında ciddi durumlarda dişlerde gevşeklik hissi, diş etlerinde çekilme ve sallanmadır. Ayrıca sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, asitli veya tuzlu yiyeceklere tepki gösterme, fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kanama, kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.

Bu belirtilerden bir veya birkaçını gösteriyorsanız ve diş etlerinizde normalden farklı bir görünüm varsa iltihap oluşumu yaşadığınızı söyleyebiliriz.

Diş eti iltihaplarının sebeplerine göre çeşitleri de değişkenlik gösterir. Hijyen problemlerinin ve sigara kullanımının yarattığı iltihaplanmalar başka bir kulvarda değerlendirilirken, Diyabet, kanser gibi bağışıklık sisteminin kırılgan olduğu rahatsızlıkların sonucu ortaya çıkan diş eti sorunları farklıdır. Yine de hepsinde doktor kontrolü ve tedavisi şarttır.

İltihap sorunlarının çoğu düzenli bakımla birkaç gün içinde gerileyerek kısa sürede iyileşir. Ancak bazı ilerlemiş iltihaplar ile bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu durumlarda iyileşme böyle kolay olmayabilir. Böyle durumlarda doktora başvurmak şarttır. Aksi takdirde iltihap yayılabilir, yoğunlaşabilir ve hatta diş kaybı ile sonuçlanabilir. Diş kayıplarının ezici bir çoğunluğu ilerlemiş diş eti iltihabı vakalarından kaynaklanır.

Bu durumlarda akıllardaki soru diş eti iltihaplarının tedavisi olmalıdır. Diş eti tedavisinde de diğer bütün tedavilerde olduğu gibi erken teşhis anahtar rol üstlenir. Hastalık yayılmadan ve ciddileşmeden iyileşme başlatılmamalıdır. Bu sebeple diş etlerinizde normalin dışında bir şey fark ettiğinizde uzun süreler beklemeden doktora gitmelisiniz. Diş eti iltihabı gerekli hijyenin sağlanması ile iyileşir. Bunun için de doktor önce diş taşı, profesyonel temizlik yöntemleri ile plak ve tartar temizliği gibi uygulamalar yapar. Böylece tekrar riski azaltılır. Sonraki aşama artık dişlerin ve ağzın hasta tarafından rutin temizliğidir. Bunun için ilerlemiş durumlarda antibiyotik tedavisine başvurulma ihtimali olabileceği gibi genelde antiseptik gargara, diş ipi ve sık fırçalama ile hijyen sağlanmaya çalışılır. Bazı durumlarda tuzlu su da tedavi olarak bir alternatif olsa da doktora danışılması şarttır. Temizlik ve ilaç kullanımı düzenlendiğinde iltihaplanma ortalama yedi günde geriler ve yok olur.

Geçmeyen Diş Eti İltihabı İçin Ne Yapılmalı?

Geçmeyen diş eti iltihabınız var ise farklı sağlık problemlerine neden olmadan Ömer İstanbul diş kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up