Panoramic Dental X-ray

Diş hastalıkları ile ilgili tanı ve teşhisler birçok yönden göz ile ve görünür bölge muayene yolu ile koyulabilir. Belli başlı problemler hariç çoğunlukla diş ve diş eti bölümlerinde rahatsızlıklar görülür. Bu yüzden durumlar genel olarak hekimlerin muayenesi ile sonuca varılabilir.Ancak diş yapısının bir çeşit kemik dokusu olduğu ve kemik içinde gömülü olarak bulunduğu düşünülecek olursa, bazı rahatsızlıklar, çürükler, tedavi ve uygulamalar için röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekeceği kolaylıkla anlaşılabilir.

Sağlıkla ilgili bütün alanlarda çağdaş zamanların teknolojileri oldukça yararlı uygulamalar ortaya koymuştur. Eskiden net koyulamayan birçok teşhis artık çok rahat koyulabiliyor. Görüntüleme teknolojileri sayesinde tedavi sürecinde görsel olarak hastanın durumu izlenebiliyor ve böylelikle süreç kontrolü uygulamalar ile ilgili kararlar daha sağlam adımlarla ilerleyebiliyor. Bundan en çok yararlanılan alanların başında da diş tedavileri geliyor.

Diş tedavilerinden olan implant, tel ile diş veya çene için yapılan işlemlerde, kanal tedavisi, derin çürükler gibi rahatsızlıklar için x ışınları ile oluşturulmuş görüntüleme yöntemleri kullanılır. Böylelikle kemik dokusu kolaylıkla incelenebilir.

Çene ve diş bölgesi oldukça karmaşık açı ve derinlikler içeren bir bölge olduğundan sıradan röntgen cihazları görüntüleme için çoğunlukla çözüm olmaz. Bu yüzden dişle ilgili görüntülemelerde çoğunlukla panoramik röntgen cihazı denen bir alet kullanılır.

Bu cihaz kişinin başı etrafında dönerek geniş açılı bir çekim yapar ve bütün dişlerinin kökleriyle beraber aynı film üzerinde görülebilmesini sağlar. Böylelikle çene şekli ya da diş konumları ile ilgili işlemler çok daha kolay şekilde yapılır.

Panoramik diş röntgeni bir çoğumuzun diş tedavisi olurken gördüğü bir cihazdır. Çalışma sistemi ise şöyledir: Başınızın etrafında dönen ve x-ray ışınları veren bir plaka, görüntüyü alır. Bu sırada siz de dişlerinizin arasında sıktığınız bir çubuk yardımıyla sabit kalırsınız. Böylelikle diş ve çene bölgenizin net bir görüntüsü olunarak yapılacak işlemle ilgili önemli bir veri sağlanmış olur. Cihaz çekim yaparken derin nefes almamaya ve hareketsiz kalmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca diğer röntgen biçimlerinde olduğu gibi metal aksesuarlar veya implantlar ile röntgen çektirmemeli, bunu hekiminize bildirmek gerekir.

Tedavi süreçlerinde böyle büyük bir yarar sağlayan bu cihazların elbette kontrollü kullanılması ve zararlarına dikkat edilmesi gerekir. Şanslıyız ki panoramik röntgen cihazları birçok radyasyon yayan cihaza göre ufak miktarlarda radyasyon yayar. Dolayısıyla panoramik çekim yaparken daha yüksek risk grubunda olanların daha dikkatli olması gerekir. Bu gruba hamileler, küçük çocuklar, kanser tedavisi gören hastalar girer.

Küçük çocukların hızlı gelişmesi ve hücre bölünmesi süratlerinin yetişkinlere göre oldukça fazla olması onları risk grubuna alır. Radyoterapiye maruz kalan hastalar ise hali hazırda radyasyonun yeterince vücutlarına kontrollü zarar verdiği bir dönemden geçmektedirler. Hamileler ise en çok dikkat edilmesi gereken kesimdir.

Böyle bir durumunuz varsa tedavi sürecinde hekim ve teknisyenlerinizi bilgilendirmelisiniz. Böylelikle gerekli işlemler doğru şekilde sürdürülebilir. Ayrıca bu konuda ekstra bir endişeye gerek olmadığını da bilin. Bütün tıbbi cihazlar kişilere zarar vermemeyi esas alarak kurgulanmıştır. Dolayısıyla doktorunuza gönül rahatlığı ile güvenebilir, sizin için doğru olanı yapacağından emin olabilirsiniz.

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up