Porselen Kaplama

porselen kaplanmış bir hastanın muayenesi

Yaprak kaplama günümüzde birçok insan tarafından özellikle estetiksel nedenlerle tercih edilen bir tedavidir. Dişlerin üzerlerine porselen yapraklar uygulanmakta olup kusursuz bir diş görünümü amaçlanır.

Estetiksel nedenler haricinde farklı kullanımları da söz konusudur. Eğer dişler herhangi bir nedenle zarar görmüşse, porselen kaplama yapılabilir. Bunların haricinde genel itibariyle,

  • Asimetrik kapanma bozuklukları,
  • Konuşma bozuklukları,
  • Çiğneme bozuklukları,
  • Çene kapanma,

gibi problemleri çözmek için,  bütün çene kemiğine yahut tek olarak yapılır. Klinik olarak verdiğimiz porselen kaplama hizmeti, sizlere kusursuz bir estetik görünüm kazandırmayı amaçlar.

Porselen Kaplama Nedir?

Porselen lamine porselenden üretilen ve doğal dişlerin üstünü kaplamak için kullanılan bir kaplama yöntemidir. Yapı maddesi olan porselen bazı metallerin, metal olmayan farklı elementler ile birleştirilmesiyle elde edilir. Yüksek ısıda işlenip, sinterlenerek meydana getirilen, inorganik bir unsurdur. Tedavinin uygulandığı kişiler,

  • Diş diziminde ön kısmında aşınmış ve kırık dişleri mevcut olan hastalar,
  • Dolguyla diş çürüme tedavisi yapılamayacak hastalar,
  • Diş eksiği mevcut hastalar,
  • Dişlerinde çarpıklık sorunu bulunan hastalar,

şeklindedir.  Ancak daha estetik dişlere sahip olmak isteyen ve ağız-diş sağlığı sorunu bulunmayan kişiler tarafından da kullanılır. Her hastaya özel hazırlanmakta olup, kişilerin ihtiyacı ve diş hekiminin de uygun bulması sonucu yapılır.

Porselen Kaplama Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Yaprak kaplama avantajları bakımından farklı maddelere sahiptir. Uzman diş hekimleri tarafından uygulanan işlem hasta profilinin uygun olması durumunda yapılır.  Bu işlemin avantajları ise şöyledir;

  • Gülümseme tasarımına katkıda bulunmaktadır.
  • Tedavi süreci diğer diş tedavilerine nazaran daha kısadır.
  • Maliyet bakımından daha düşüktür.
  • Estetik bir görünüm sunmaktadır.
  • Üretildiği materyal bakımından dayanıklıdır.  Uzun süre kullanıma olanak tanır.

Üretim esnasında hastaların diş rengi ve biçimine uygun şekilde tasarlanır.

Porselen Kaplama Nasıl Uygulanır?

Porselen yaprak diş yaptırmak isteyen hastalar, öncelikle diş hekimi tarafından muayeneye alınır. Ardından bir problem görülmezse işlemlere devam edilir. Genel hatları itibariyle süreç şu şekilde ilerlemektedir;

  • Tedaviye başlarken, işlem gerçekleştirilecek dişler özel aletler vasıtasıyla silinmektedir.
  • Porselen kaplamanın oturması için dişte inceltme gerçekleştirilmektedir. İşlem, 0,5 – 0,7 mm arasında farklılaşmaktadır.
  • İnceltme tamamlanınca, kalıp alınmaktadır. Gerek üç boyutlu görüntüleme, gerekse klasik yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir.
  • Görüntülerin ve kalıpların alınmasıyla beraber, ilgili ölçülerle laboratuvara yollanmaktadır. Böylece kaplamanın üretimi başlatılır. Genel itibariyle 2 hafta sürebilir.
  • Bu süre tamamlanana kadar dişlerin zarar görmemesi ve kesimi yapılan dişin rahat kullanılması amacıyla geçici kaplama uygulanmaktadır.
  • Diş hekimi, yaprak kaplama geldiğinde hastaya uygulayarak prova gerçekleştirir.
  • Porselen kaplamalar özel yapıştırıcılar yardımıyla dişlere geçirilmektedir.

Bununla beraber her hastaya yaprak porselen uygulanmaz. Tedavi için başvuran hastanın profili uygun değilse daha doğru seçeneklere karar verilir. Tedavi seanslar halinde yapılmakta olup hastalara göre farklılık gösterir. Tedavi biter bitmez hastalar günlük hayatına geri dönebilir.

Sorunuz mu var?

Bu tedaviyle ilgili her türlü  sorunuzu bize 7/24 sorabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisi gereken ve iltihaplanma olan hastalarda porselen lamina kullanımı uygun değildir. Dolayısıyla başvuran hastalar muayene sürecinden geçirilerek, işlemin uygunluğuna karar verilir.

Kaplama öncesinde, hastalara lokal anestezi uygulanır. Tedavi bitimi ardından, birkaç günlük ağrı normaldir. Bununla beraber ciddi bir ağrı-sızı durumu yoktur. İşlem sonrası diş hekiminin bakım tavsiyelerine uyulması gerekir.

Eğer lokal anestezi kaynaklı bir ağrı söz konusuysa, tedavi ardından 24 saat sonra diş eti kendine gelir. İlk haftada ağrı durumuna karşı, diş hekimi tarafından ağrı kesici verilir. Yine bu süre boyunca, aşırı derece sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Doktor ağrı için önerilerde bulunmuşsa, harfiyen uyum gösterilmelidir.

Porselen lamina diş hekiminin tavsiyelerine uyulması ve diş bakımının yapılmasıyla uzun yıllar kullanılabilir. Dolayısıyla kullanım ömrü, kişiden kişiye göre değişir. Daha uzun kullanım için günlük düzenli bakımlar yapılmalıdır.

Ayrıca kaplamaya hasar verebilecek sert gıdalardan kaçınılmalı, yüksek basınç uygulanmamalıdır. Hastalarda diş gıcırdatması gibi durumlar varsa bunlar da yapılmamalıdır.

Yaprak porselen bakımı tıpkı doğal dişlerde olduğu şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerin arasına gıda sıkışması durumunda arayüz fırçaları ve diş ipi tercih edilmelidir. Ayrıca diş hekimi tarafından önerilen bakım uygulamalarına da mutlaka özen gösterilmelidir.