Receding gums

Diş eti çekilmesi, dişlerin etrafını çepeçevre saran diş etinin dişten uzaklaşmasının bir sonucudur. Bu birçok şekilde ve çeşitte olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ?

Diş eti çekilmesi birçok sebebe bağlı olabilmektedir;

  • Öncelikle ağız ve diş sağlığı bakımlarının eksik yapılmasından dolayı diş ile diş eti arasında biriken besin artıkları zamanla plağa daha sonrada diş taşına dönüşmektedir. Bu birikimler neticesinde diş eti dişten uzaklaşır.
  • Ağız içine yerleşen mikroorganizmalar, zamanla diş etiyle diş arasında sayılarını arttırır. Haliyle bu noktada kendilerine yuva yaparak diş eti çekilmesine sebep olmaktadırlar.
  • Dişler, çene kemiği içerisinde konumlandığından, çene kemiği erimesi kaynaklı sallanmaya başlayan dişlerde de diş eti çekilmesi görülmektedir.
  • Ağız bakım alışkanlıkları konusunda oldukça hassas kişilerde, diş fırçasını aşırı miktarda diş etine ve dişe bastırarak fırçalamakta zamanla diş etinin aşınmasına ve çekilmesine sebep olmaktadır.
  • Alt üst dişlerin belirli bir kapanış harmonisi vardır. Bu durum doğuştan ya da zamanla bozulduğunda, belli noktalarda aşırı yük, stres birikimi olur. Bu stres ve yüklenme noktalarında da diş eti çekilmeleri görülebilmektedir.
  • Diş ile diş eti birleşim noktalarında fırçalama ve ağız bakım alışkanlıklarının zayıf olmasından ötürü meydana gelen diş çürükleri de diş eti çekilmesine sebep olmaktadır.
  • Eskiden yapılmış kaplamalarda, diş etine aşırı baskı ya da kaplamayla diş eti arasında aralık,boşluk kalmasından dolayı da diş etleri çekilmektedir.
  • Ayrıca diş etleri damarlanma noktasında zengin bir doku olduklarından, vücudun genel sistemik durumlarından (diabet, kalp-damar hastalıkları, genetik hastalıklar vs) etkilenmektedirler.
  • Ağız içerisinde hareketli protez denilen, dişlerden destek alınıp kullanılan takıp çıkarmalı protezlerde de, yük dengesinden, diş etlerine baskı durumlarından dolayı da diş etleri çekilebilmektedir.

Diş Eti Çekilmelerinin Tedavileri Nelerdir ?

Diş eti çekilmesi birçok sebebe bağlı olabildiğinden, diş eti çekilmesi tedavisi de hangi etken/etkenler diş eti çekilmesine sebep oluyorsa o etkene/etkenlere spesifik olmaktadır;

  • Ağız içerisinde dişler etrafında plak, diş taşı vb eklentiler var ise öncelikli olarak bunlar diş taşı temizliği (detertraj) adı altında temizlenmektedir.
  • Ağız içerisinde, ağız içi ekosistemini dengelemek adına faydalı mikroorganizmalar olduğu gibi, diş etlerine ve dişlere zararlı
    mikroorganizmalar da vardır. Diş Hekimi mevcut duruma göre bu zararlı mikroorganizmaları mekanik(temizlik,küretaj) ya da kimyasal(solüsyonlar,gargaralar) yöntemlerle uzaklaştırmaktadır.
  • Çene kemiği eriyen ve dişleri sallanan kişilerde, sallanan dişler çekilip, ilave kemik tozları konarak uygulanan diş implantları sayesinde, hem çene kemiği erimesi durdurulur, hem de implant üstü kaplamalarla diş etleri estetik ve sağlık açısından yeniden şekillendirilir.
  • Dişleri fırçalarken aşırı miktarda bastırmaya bağlı diş eti çekilmelerinde, diş hekimi bu durumu anlar ve doğru, etkin bir şekilde fırçalama nasıl yapılır uygulamalı olarak hastaya göstermektedir.
    Ağız içerisinde mevcut tüm çürükler temizlenmeli ve diş etiyle uyumlu estetik dolgular yapıldıktan sonra diş etlerinin çekilmesi durabilmektedir.
  • Eskiden yapılmış kaplamaların diş etleriyle uyumları bozulduğunda, yeniden planlanıp yapılan diş etleriyle uyumlu kaplamalarla, ağız bakım alışkanlıkları da tam ise diş etleri artık daha estetik ve daha sağlıklı duruma dönecektir.
  • Genel Sistemik Hastalıklar ya da durumlar olduğunda, ilgili alanın hekimi ile konsültasyona geçilerek kontrol altına alındıktan sonra diğer ağız içi tedaviler de tamamlandığında diş etlerinin çekilmesi düzelmektedir.
  • Uyumu bozuk hareketli, takıp çıkarmalı protezler, yeniden yapılan daha uyumlu protezlerle değiştirildiğinde diş eti çekilmeleri de düzelmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Diş eti çekilmesi ameliyatı öncesi,  diş polikliniği hastanın diş yapısını değerlendirir ve ameliyat tarihi belirler. Hastanın sağlık durumu gerekli tetkiklerle incelendikten sonra diş eti ameliyat öncesi sonrası için bilgilendirme yapılır. Diş eti ameliyatı sonrası diş etlerinde şişlik ve kanama görülebilir. Diş hekiminin tavsiyelerine uyulup verilen ilaçlar aksatmadan kullanıldığında sağlıklı bir gülüşe sahip olunur.

Diş eti çekilmesi ameliyatı before after

 

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up