Root canal treatment

Diş siniri darbe, travma, çürüme ya da farklı bir nedenle hasar görmüşse, vücut söz konusu canlı olmayan siniri yabancı kabul eder. Böylece bölgede bir iltihaplanma meydana gelir. Bu gibi durumlarda uzman diş hekimleri tarafından sinir çıkartılıp, boşluk bırakmaksızın kanal tedavisi uygulanır.

Tedavinin uygulanma amacı enfekte olan ya da çürüyen bir dişi kurtarmak veya onarmaktır. İşlem uygulanırken pulpa adı verilen diş özü ve sinir alınır. Dişin iç kısmı temizlenerek dolgu uygulanır. Eğer hasta ağrılı dişi ihmal ederse enfeksiyon etrafındaki dokulara da yayılır.

Uzman diş hekimlerimizle sunduğumuz kanal tedavisi ve dolgu işlemleriyle, daha sağlıklı bir diş yapısına kavuşabilirsiniz. Kişiye özel sunulan online danışmanlık hizmetimiz ile hızlı çözümler sunmaktayız.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide öncelikle gerekli röntgenlerin alınarak, ön muayenenin yapılması gerekir.

Ardından enfeksiyonlu bölgeye erişmek için, dişe delik açılır. Bölgeyle ilgili enfeksiyon döküntüleri, bakteriler, çürümüş sinir dokusu ve pulpa temizlenir. Bunu daha iyi yapabilmek, kanalı etkili biçimde doldurabilmek için genişletme yapılır.

Dişin böylece temizlenmesi ardından, boş kalan bölümün doldurulması gerekir. Aksi halde yeni enfeksiyonlar söz konusu olacaktır. Dolgu ardından hem diş sağlığı, hem de dayanıklılığı sağlanır. Dolguda kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş zarar gördüğünde diş eti ve diş üzerinde bakteri oluşur. Böylece apse ve enfeksiyon meydana gelir ve diş köklerindeki sinirlere baskıda bulunabilir. Diş eti ve yüzde şişlik de olabilir. Aynı şekilde diğer dişler de zarar görebilir. Dolayısıyla dolguda kanal tedavisi de uygulanır. Burada dört farklı dolgu mevcuttur. Dişin gördüğü zarara ve konumuna göre, uzman diş hekimleri tarafından belirlenir.

Amalgam Dolgu: Kullanım süresi hastadan hastaya değişen bu dolgular, yüksek bir dayanıklılığa sahiptir. Dolgu malzemesi olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Kompozit Dolgu: Madde, küçük cam parçaları ve plastik karıştırmasından elde edilmektedir. Dişte görünen bölümlerde, ön taraflarda tercih edilmektedir. Hastalarda diş rengine de uyum sağlayan, dayanıklı yapısı bulunmaktadır.
Altın Dolgu: Uygulama bakımından zor olup, arka taraftaki dişlerde oldukça uygundur.
Porselen Dolgu: Bu dolgu, laboratuvar ortamında elde edilmektedir. Renk değişimi yoktur ve diş rengine de uyumludur.

Dolgu yapılmadan önce kanal tedavisi de uygulanır. Bu işlem bittikten sonra açılan boşluğa diş hekimi tarafından uygun görülen dolgu işlenir. Dişe yerleştirme tamamlanınca kenarları, keskin bölümleri, fazlalıkları araçlarla düzeltilir. Ağrıları önlemek, boş kısma yiyecek-içecek kaçmasını önlemek için tamamen kaplanır.

Endodonti konularından biri olan dolgu aşaması da bittikten sonra son olarak cilalama yapılır. Tüm işlemler yaklaşık 30 dakika sürer. Uzman hekim, hastayı nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgilendirir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal Tedavisi Kaç Seans Devam Eder?

Kanal tedavisi, hastada dişin duruma göre farklılaşır. Bununla beraber 1 veya 2 seans gerçekleşir. Eğer diş enfeksiyon yapmışsa, kalktığından emin olabilmek için bazı seanslar olabilir. Eğer diş üzerinde komplikasyon yoksa tedavi tek seans sonucu bitirilir.

Tedavisi Esnasında Acı veya Ağrı Var Mıdır?

Kanal tedavisi uygulanan diş siniri canlı değildir. Bu nedenle vücut onu yabancı olarak görerek iltihaplanma yapar. Buna ek olarak işlem kolaylığı ve hastayı da rahatlatabilmek için lokal anestezi uygulanır. Dolayısıyla işlemler esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. İşlem sonrası hassasiyetlerde uygun ağrı kesicilerden yardım alınabilir.

Kanal Tedavisi Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisinin tek seansta sonlanmaması durumunda işlem yapılan dişe dikkat edilmeli kullanımı yapılmamalıdır.
Tedavi bitimi sonrasında minimum 2 saat yiyecek-içecek tüketimi olmamalıdır. Birkaç gün boyunca aşırı soğuk ve sıcak yiyecek-içeceklerden, uzak durulmalıdır.

Kanal Tedavisi Uygulanmazsa Ne Olur?

Eğer kanal tedavisi gerekiyorsa ve yaptırılmazsa sıklıkla şiddetli diş ağrıları gözlemlenir. Pulpanın cansız hale gelmesi ağrıyı sonlandırabilir; ancak böylece enfeksiyon gizli şekilde ilerleyerek, çene kemiğine ulaşabilir.

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up