Denture prosthesis

Takma protez diş eti, diş ve çevre dokuların herhangi bir sebeple kaybedilmesi, zarar görmesi durumunda uygulanır. Her hastanın profiline özel üretilir. Uygulama bir dişe yapılabileceği gibi tüm dişler için de tercih edilebilir.

Ancak öncelikli olan hastanın mevcut dişlerinin korunmasıdır. Her kişinin kemik rengi farklı olup protezler de kişinin kemiğine göre üretilir. Böylece görünüş açısından normal dişlerden farkı bulunmaz. Uygulamanın esas amacı, hastaya çiğneme kabiliyetinin geri verilmesidir.

Kliniğimiz bünyesinde uzman diş hekimlerimiz, hastalardan ağız içi görüntüleri ve röntgenleri talep ederek ön muayene sürecini hasta gelmeksizin yapabilir. Tedavinin öncesi ve sonrasında merak ettiği veya danışmak istediği bir konu olursa iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Eğer farklı şehirden veya ülkeden ağız-diş sağlığı sorunları için gelmek isterseniz, kliniğimiz ayrıca transfer ve konaklama gibi ek olanakları sunmaktadır.

Tam Diş Protezi

Takma diş tüm dişlerini kaybeden hastalara da uygulanır. Kemik erimesi, travma ve çürük gibi nedenlerle kişi tüm dişlerini kaybetmişse, bu tedavi yöntemi tercih edilir. Üst ve alt dokudan yardım alınarak, protezler oturtturulur.

Bu metotta aynı zamanda yanak ve dudak dolgunluğu da protez yardımıyla sağlanır. Böylece yüz daha genç bir profile kavuşur. Aynı zamanda dişlerin estetiksel dizilimiyle daha güzel gülümseme elde edilir.

Uygulama aşamasında çene-yüz röntgenleri alındıktan sonra ölçüler alınarak, protez türü belirlenir. Aynı zamanda hastanın istekleri de göz önünde bulundurularak rapor hazırlanır. Sonrasında ilgili veriler laboratuvara gönderilerek, üretim yapılır.

Elde edilen protez ardından diş hekimine gönderilerek hasta üzerinde provası uygulanır. Eğer düzenleme gerekmiyorsa işlemler tamamlanır.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Eğer hastaya sabit protezler kullanılarak tedavi yapılamıyorsa ve yüksek sayıda diş eksiği söz konusuysa, hassas bağlantılı diş protezleri kullanılır. Uygulamada dişlerde yuvalar hazırlanarak tutucularla yerleştirilir.

Burada hasas parçalar kullanıldığı için ilk kullanım zamanında çok sıkıdır. Ancak zaman içerisinde kullanımı kolaylaşır. Hassas olması nedeniyle, çıkarma işlemleri dikkatli ve özenli yapılmalıdır.

Kancalı Diş Protezleri

Takma protez uygulamalarında kullanılan bir yöntem olan kancalı diş protezleri, parsiyel diş protezleri olarak da adlandırılır. Eğer hastaya sabit protezler herhangi bir nedenle uygulanamıyorsa bu yöntem tercih edilir.

Protez dişsiz bölgenin ön tarafındaki dişe kanca yardımıyla tutunur. Dişlerden destek alarak kolay bir kullanım sunar. Kullanan hastalar şunlara dikkat etmelidir;

  • Hekim kontrolleri düzenli şekilde yapılmalıdır.
  • Çıkarılması ardından dikkatli bir şekilde temizlenmeli, mikroplardan giderilmelidir.
  • Protezi sert nesneler kullanarak fırçalamak, şekil ve yapısına zarar verecektir. Böylece protezin kullanım süresi düşecektir.
  • Sıcak su protezin zarar görmesine neden olmaktadır.
  • Yapısal olarak kırılgandır.
  • Her gün minimum 2 kez temizlenmelidir.
  • Protez çıkarılınca, tekrar takmadan önce ağız temizlenmelidir.
  • Protezlerin ayrıca kurumaması gereklidir. Çıkarıldıktan sonra temiz bir bardak suya alınmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

1.Diş Protezlerinde Alışma Süresi Ne Kadardır?

Takma diş kullanan her hastada, alışma süresi farklıdır. Genel olarak birkaç aylık bir süreç vardır. Bu süre zarfında hastalar kendini rahat hissetmeyebilir. Protez takıldıktan sonra ilk dönemlerde gevşeklik veya dolgunluk hissedilebilir. Alışma süreci tamamlandıktan sonra dil ve yanak kasları diş protezine uyum sağlar.

2.Kancalı Diş Protezi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kancalı diş protezi uygulanan hastalar takıp çıkartma esnasında dikkatli olmalı, kancalara zarar vermemelidir. Bu nedenle yavaş ve özenli şekilde hareket edilmelidir. Protezin tam şekilde oturduğunu fark edince çene kapatılmalıdır.

Eğer protez tam yerleşmemişse, çene kapatılarak, yerleştirmeye çalışılmamalıdır. Zira bu durum, kancalara zarar verebilir. Dolayısıyla süreç boyunca büyük dikkat gösterilmelidir.

3.Kancalı Diş Protezlerinde Kullanım Ömrü Ne Kadar?

Takma diş olarak bu uygulama yapılmışsa her hastada farklılaşan kullanım ömürleri bulunur. Kancalı diş protezleri iyi hijyen ve bakım ister. Kemik erimesi ya da zayıflama gibi durumlar protezin oynamasına ya da bollaşmasına neden olabilir. Kişinin kullanımına göre kırılma, esneme gibi durumlar görülebilir. Ek olarak protezin destek aldığı dişlerin kaybı da mümkündür.

4.Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Kaç Günde Yapılır?

Hassas bağlantılı diş protezleri ölçü alımları ve provalar ile beraber yaklaşık 5 seansta hazırlanır. Eğer sonradan hasar meydana gelirse, kırığın boyut ve şeklinde göre 1-2 gün içerisinde tamir işlemleri yapılır.

Hemen Size Özel Fiyatlı
Ücretsiz Tedavi Planınızı Talep Edin!

Uzman hasta temsilcilerimiz tedavi sürecinizi baştan sona ücretsiz şekilde planlamak ve sizi daha yakından tanımak için sabırsızlanıyor.

Telefon

Sizi Arayalım

Sizi Arayalım Formu‘nu doldurarak muhteşem bir gülüşe ilk adımınızı atabilirsiniz. Sağlık danışmanlarımız size en kısa sürede ulaşacak.


    keyboard_arrow_up