Zirkonyum ve Lamine arasında bazı temel farklılıklar olmakla birlikte, her iki yöntem de diş tedavisi ve Her iki tedavi yönteminin kendine has avantajları mevcut olup, hekim tavsiyesi ve hasta onayıyla uygulanır. Uygulanacak olan yöntemin belirlenmesinde en önemli kıstas ise, hastanın ağız içi durumu ve diş yapısıyla ilgili yaşadığı sorunlardır. Zirkonyum uygulamasının lamine uygulamasına göre daha kısa sürede yapılabilmesi ve dişi çepeçevre sarıyor olması tercih sebeplerinden biri olarak görülmektedir.
Lamine ise dişin sadece ön bölümüne yerleştirilir ve dişlere tek tek uygulanır. Uygulanacak yöntemin belirlenmesi için hastanın ön muayeneden geçmesi ve diş yapısındaki aşınma oranı, yüzeydeki mine dokusunun durumunun belirlenmesi gerekir. Zirkonyum uygulamasında eksik dişler ile ilgili köprü uygulaması mümkün olabilirken, lamine tedavisinin bu tür bir uygulamaya uygun olmayışı temel farklılıklardan biridir.
Zirkonyum Uygulaması Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?
Zirkonyum gümüş rengine benzer olup, beyaz renkli ve katı bir maddedir. Dış etkenlere dayanıklı yapısı sebebiyle birçok alanda kullanılır. Rengi ve dayanıklılığı sebebiyle estetik diş hekimliği uygulamalarında bir alt yapı malzemesi olarak tercih edilen Zirkonyum, işlenebilir oluşu, dokuya zarar vermeme özelliği ve gerilime direnci sebebiyle diş tedavilerinde öne çıkan bir üründür. Dolgu uygulamalarında beklentilerin karşılanmadığı durumlarda ve doku kaybının fazla olacağı düşünülen vakalarda sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra,
- Köprü ve kron tedavilerinde,
- Dişlerde renklenmenin yoğun yaşandığı durumlarda,
- Dolgu ile düzelmesi mümkün olmayan kırıkların restore edilmesinde,
- Dişler arasındaki açıklıkların Lamine veya farklı tedavi yöntemleriyle kapatılamaması halinde,
- Ortodontik braket uygulamalarında zirkonyum tercih edilmektedir.
Zirkonyum Uygulaması Ne Tür Avantajlar Sağlar?
Uzman diş hekimi tarafından yapılan ön muayene ve klinik analizler, hasta beklentilerini en üst düzeyde karşılamak amacını taşır. Hekim tarafından zirkonyum uygulaması uygun görülmüş ve hasta tarafından onaylanmışsa,
- Doğal diş yapısı ve görünümüne en yakın sonuç elde edilir.
- Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.
- Dişin yapısına canlılık ve derinlik katar.
- Doğal diş yapısına çok iyi tutunarak olası estetik kayıpları giderir.
- Doğal diş yapısı gibi yarı geçirgen olması sebebiyle ışığı yansıtma ve emme özelliği vardır.
- İmplant uygulamasına imkan vermeyen durumlarda ve diş eksikliğinde köprü malzemesi olarak kullanılabilir.
Lamine Uygulaması Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?
Zirkonyum dişi çepeçevre saran bir kaplama yöntemi iken, Lamine tedavisi dişlerin sadece ön yüzüne uygulanır. Dişe yapıştırılan porselen yapraklar olarak da bilinen tedavi yönteminde plaklar tercih edilen boy, renk ve şekillerde hazırlanabilmektedir. Kalıcı bir tedavi olmaktan öte, koruyucu bir tedavi yöntemi olarak öne çıkan lamine tedavisi, sağladığı üst düzey estetik görünümle tercih sebebidir. Lamine tedavisi öncesi hassas bir şekilde alınan diş ölçüleri sonrasında geçici dişlerle hastanın günlük fonksiyonlarını sürdürmesi sağlanır. Laboratuvar ortamında hazırlanan Lamina porselenler en geç 1 hafta ile 10 gün sonrasında hastanın kullanımına hazırlanır. Oldukça sıkı bir şekilde dişe yapışması sebebiyle dişe tam olarak tutunur ve uzun süre şık ve estetik görünümle kullanım imkanı sunar.
Lamine Uygulaması Ne Tür Avantajlar Sağlar?
Diş ve gülüş estetiğine önem verenlerin en sık talep ettiği uygulamalardan biri olan lamine tedavisi, geçici bir çözüm olmakla birlikte kazandırdığı özgüven ve şık görünümle tercih edilmektedir. Diş yapısından herhangi bir kesim yapılmadan uygulanabilen Lamine tedavisinin sağladığı avantajlar arasında,
- Renk değiştirmez oluşu,
- Sağlamlığı ve dayanıklılığı sebebiyle uzun yıllar deforme olmadan kullanılabilir olması,
- Diş lekesi, sararma ve diş taşı oluşumunu minimum seviyeye geriletmesi,
- Estetik ve şık bir görünüm sağlaması
- Dişlerin doğal yapısına uygun oluşu öne çıkmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular:
Lamine diş kullanım ömrü ne kadardır?
Kullanıcının hassasiyetine bağlı olarak lamine dişlerin kullanım süreleri 5 ila 15 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Zirkonyum kaplamanın kullanım ömrü ne kadardır?
Periyodik olarak bakım ve diş hekimi tarafından yapılan kontroller kullanım süresini uzatır. Çok uzun yıllar deforme olmadan kullanılabilir.
Lamine diş ağızda koku yapar mı?
Özel laboratuvarlarda titizlikle üretilen lamine dişler doğal diş yapısına uygunluğu sebebiyle tercih edilir. Yüksek kalitede ürün ve kaliteli işçilikle üretilen lamine dişler herhangi bir koku sorununa yol açmaz.
Zirkonyum diş kaplama sağlık açısından zararlı mıdır?
Metal üzerine porselen kaplamalara alerjisi olan hastalarda bile gönül rahatlığıyla kullanılan Zirkonyum kaplama, diş eti ile gösterdiği uyumluluk sebebiyle doğal diş görünümüne sahiptir.